Rozbor trvanlivosti a nákladů monolitních frézovacích a vrtacích nástrojů - Kašpar, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Bakalářská práce se zabývá trvanlivostí rozdílných typů monolitních vrtacích a frézovacích nástrojů z rychlořezné oceli a slinutého karbidu. Teoretická část se zabývá trvanlivostí, možnými typy opotřebení monolitních vrtacích a frézovacích nástrojů a okolností souvisejících s opotřebením. V praktické části je zkoumána trvanlivost rozdílných druhů nástrojů pro vrtání a frézování, jejich porovnání z hlediska ceny a produktivity obrábění a jejich vliv na výrobní náklady, při výrobě jednoduchého dílce.

This bachelor thesis deals with the durability of different types of monolithic drilling and milling tools made of high-speed steel and sintered carbide. The theoretical part deals with durability, possible types of wear of monolithic drilling and milling tools and related circumstances. The practical part examines the durability of different types of tools for drilling and milling, their comparison in terms of cost and productivity of machining and their impact on production costs in the production of a simple part.
Analysis of durability and costs of monolithic milling and drilling tools
Keywords: vrtání; frézování; opotřebení; trvanlivost; náklady; rychlořezná ocel; slinutý karbid; drilling; milling; wear; durability; costs; high-speed steel; sintered carbide