Pojivo na bázi fluidního popílku - vliv aktivátoru - Šichnárek, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Cílem práce bylo zkoumání vlivu alkalických aktivátorů na vlastnosti pojiv na bázi fluidního popílku. Byly připraveny záměsi obsahující sodné vodní sklo nebo uhličitan sodný. U vytvořených směsí byly zkoumány doby tuhnutí, rozlivy, pevnosti v tlaku a ohybu po uplynutí 2, 7, 14 a 28 dní. Pro zjištění krystalografického složení byla využita rentgenová difrakční analýza a rentgenová fluorescenční spektroskopie pro zjištění prvkového složení. Byly pořízeny snímky a prvková spektra pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu a byla využita izotermická kalorimetrie pro sledování průběhu uvolňování hydratačního tepla v závislosti na čase. Z výsledků vyplývá, že použitím vodního skla je dosaženo lepší počáteční zpracovatelnosti a vyšších pevností v tlaku. Při použití uhličitanu sodného jsou počáteční pevnosti v tlaku vyšší, ale nejsou tolik závislé na množství aktivátoru a s časem se tolik nemění. Bylo také zjištěno, že krystalografická složení jsou závislá na použitém aktivátoru, při aktivaci vodním sklem byl ve vzorku vyšší podíl ettringitu a portlanditu.

The aim of this thesis was examination of the influence of different alkali activators to final properties of binders based on fluidized bed combustion fly ash. There were prepared mixtures containing sodium waterglass or sodium carbonate. Curing time, consistence, and strengths after 2, 7, 14 and 28 days were measured. X-ray diffraction and X-ray fluorescence were used to find out the composition of samples. There were taken images and element spectra using scanning electron microscope and isothermal calorimetry was used to determine the heat flow during the time of curing. The results indicate that the use of water glass achieves better initial workability and pressure strengths are higher than besides sodium carbonate. However, when sodium carbonate is used, pressure strengths are lower, but they are less dependent on the amount of the activator and do not change as much with time. Crystallographic composition is dependent to the activator used – by using sodium waterglass there was more of ettringite and portlandite in the sample.
The binder based on the high-calcium ash - the influence of the alkali activator
Keywords: Fluidní popílek; alkalická aktivace; sodné vodní sklo; uhličitan sodný; Fluidized bed combustion fly ash; alkali activation; sodium waterglass; sodium carbonate