Návrh predikčního modelu prodeje vybraných potravinářských komodit - Řešetková, Dagmar (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2015)
Disertační práce se obecně zaměřuje na využití nástrojů umělé inteligence v praxi a s ohledem na zaměření studia v oboru Řízení a ekonomika podniku na využití nástrojů umělé inteligence v praxi firemní, jako nástroje pro podporu rozhodování na operativní a taktické úrovni řízení. V užším pojetí se práce zabývá návrhem predikčního modelu prodeje vybraných potravinářských komodit. Navržený model má posloužit jako substitut lidského experta při podpoře v rozhodovacím procesu nákupu vybraných komodit a to především při zaškolování nových pracovníků a rozšířit, v současné době používané, metody manažerského rozhodování o nástroje umělé inteligence pro management firmy a stávající zaměstnance. Cílem disertační práce je tedy návrh predikčního modelu prodeje vybraných potravinářských komodit (jablek a brambor) pro konkrétní velkoobchod s ovocem a zeleninou působícím na území České republiky. K seznámení se s chováním vybraných komodit bylo využito jak primárního tak sekundárního výzkumu a poznatků získaných z českých i zahraničních literárních zdrojů a výzkumů. Výsledný predikční model je zpracován za použití statistické analýzy časových řad a samotná predikce prodejů probíhá využitím nástrojů umělé inteligence a je modelována umělou neuronovou sítí. Práce ve své praktické části rovněž obsahuje návrhy využití predikčního modelu a dílčích postupů zpracování pro: • praxi, • teorii a • pedagogickou činnost.

The dissertation is generally focused on the use of artificial intelligence tools in practice and with regard to the focus of study in the field of Management and Business Economics at using the tools of artificial intelligence in corporate practice, as a tool for decision support at the operational and tactical level management. In the narrower sense, the task deals with the proposal of the prediction sales model of selected food commodities. The proposed model is designed to serve as a substitute for a human expert in support decision-making process in the purchase of selected commodities, especially when training new staff and extend the currently used methods of managerial decision-making about artificial intelligence tools for company management and existing employees. The aim of this dissertation is the design prediction sales model of selected food commodities (apples and potatoes) for specific wholesale of fruit and vegetable operating in the Czech Republic. To become familiar with the behaviour of selected commodities were used primary and secondary research as well and knowledge gained from Czech and foreign literature sources and research. The resulting predictive model is developed using statistical analysis of time series and the sales prediction proceeds using the tools of artificial intelligence and is modeled by an artificial neural network. The dissertation in the practical part also contains proposals for the use of the prediction model and partial processing procedures for: • practice, • theory, • pedagogical activities.
Proposal of prediction model sales of selected food commodities
Keywords: predikční model; modelování; predikce; umělá inteligence; časové řady; umělá neuronová síť; prediction model; modeling; prediction; artificial intelligence; time series; artificial neural network