3D model objektu hvězdárny v Brně - Ondreková, Mária (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Cieľom tejto diplomovej práce je tvorba georeferencovaného mesh modelu juhovýchodného objektu hvezdárne v Brne zo snímok zrkadlovej kamery Canon EOS 6D Mark II a nízkonákladovej kamery mobilného telefónu Xiaomi Mi 10T Pro v softwari Agisoft Metashape Professional. Dosiahnutá presnosť modelu bola testovaná pomocou kontrolných bodov a referenčného mračna modov z laserového skenovania. 3D model bol vytlačený na 3D tlačiarni a zverejnený na webovej stránke fakulty.

The aim of this master's thesis is to create a georeferenced mesh model of the southeast object of the observatory in Brno using images captured by a reflex camera Canon EOS 6D Mark II and a low-cost Xiaomi Mi 10T Pro mobile phone camera in Agisoft Metashape Professional software. The accuracy of the model was tested using check points and a reference dense cloud from laser scanning. The 3D model was printed on a 3D printer and published on the faculty's website.
3D model of the observatory in Brno
Keywords: fotogrametria; 3D model; Agisoft Metashape Professional; laserové skenovanie; kalibrácia kamery; testovanie presnosti; photogrammetry; 3D model; Agisoft Metashape Professional; laser scanning; camera calibration; accuracy testing