Posouzení investic do úspor vytápění rodinných domů - Kalivodová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Smyslem této bakalářské práce je posouzení investic do vytápění modelového rodinného domu. Za tímto účelem jsou nejdříve obecně rozebrány jednotlivé možnosti snížení energetické náročnosti domu, přičemž byly zmíněny i nevýhody zateplení v případě jeho špatného provedení. Následovně byly vypočteny tepelné ztráty domu dle normy ČSN EN 12831, ze kterých byla určena celková roční potřeba energie na vytápění. Tyto výpočty byly zopakovány v programu TechCON®. Na základě spočtených tepelných ztrát domu byla navržena jednotlivá řešení, která také byla řešena v tomto softwaru. Na závěr byly všechny možnosti zhodnoceny.

The purpose of this bachelor thesis is to compare invest to save heating of a sample family house. At the beginning of the thesis there are analysed some individual options for reducing energy efficiency of the house. There are also discussed disadvantages of thermal insulation if it is badly performed. Thereafter there were calculated the heat losses of the house according to standard ČSN EN 12831, which determined the total annual energy demand for heating. These calculations were repeated in the software TechCON®, in which was later solved individual proposals to reduce the heat loss of the house. In the end, all options were evaluated.
Comparing invest to save heating
Keywords: tepelná ztráta; zateplení; rodinný dům; úspora; investice; heat loss; thermal insulation; family house; saving; investment