Implementace vzdáleného terminálu na sběrnici Milbus - Čechura, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá komunikační sběrnicí Milbus a návrhem vzdáleného terminálu do obvodu FPGA na hradlové úrovni pomocí jazyka VHDL. První kapitola se věnuje standardu MIL-STD-1553B – rozebírá funkcionality, které sběrnice obsahuje, odkrývá pravidla komunikace a možná omezení. Druhá kapitola seznamuje čtenáře se standardem ECSS-E-ST-50-13C, popisující použití sběrnice ve vesmírných technologiích, nebo obecně robustních, komplexních systémech, kde je vyžadováno efektivní řízení komunikace. V poslední (praktické) části je na základě poznatků z předchozích kapitol vytvořena architektura vzdáleného terminálu s cílem poskytnout základní funkce (příjem a odesílání dat). Na základě stanovených požadavků je architektura verifikována a v závěru je provedena syntéza do obvodu FPGA Spartan3, model XC3S50.

This bachelor thesis deals with the Milbus communication bus and the design of a remote terminal into a gate-level FPGA circuit using VHDL. The first chapter is dedicated to the MIL-STD-1553B standard - it discusses the functionalities that the bus contains, revealing the communication rules and limitations. The second chapter introduces the reader to the ECSS-E-ST-50-13C standard, describing the use of the bus in space technology, or in general, robust, complex systems where effective communication control is required. In the last (practical) part, the architecture of the remote terminal is developed based on the knowledge gained in the previous chapters in order to provide the basic functions (receiving and sending data). Based on the specified requirements, the architecture is verified and finally synthesized into a Spartan3 FPGA, model XC3S50.
Implementation of remote terminal on Milbus
Keywords: MIL-STD-1553B; ECSS-E-ST-50-13C; Milbus; FPGA; VHDL; sběrnice; přenos dat; vojenské technologie; MIL-STD-1553B; ECSS-E-ST-50-13C; Milbus; FPGA; VHDL; bus; data transfer; military technology