Identifikace teplotního modelu vřetene frézky - Chlapek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Cílem této práce je vytvoření dvou teplotních modelů (typu black box a grey box), které by umožňovaly predikovat vývoj teploty vřetene frézky, na základě naměřených provozních dat. Statistickými metodami byla určena přesnost obou vytvořených modelů, a modely byly mezi sebou porovnány.

The aim of this thesis is to create two thermal models (black box and grey box), which would allow to predict the development of the milling spindle temperature, based on measured operating data. The accuracy of both created models was determined by statistical methods, and the models were compared with each other.
Milling spindle thermal model
Keywords: Vřeteno frézky; Obráběcí stroje; Teplotní model; Black box; Grey box; Predikce vývoje teploty; Tepelné procesy; Oteplení stroje; Milling spindle; Machine-tools; Thermal model; Black box; Grey box; Temperature development prediction; Thermal processes; Machine Warming