Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně - Melichárková, Karolina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Řešené území se nachází v klidné městské části Brno - Komín. Původní zástavba se skládá převážně z rodinných domů, doplněná nevysokými bytovými domy. Území je na okraji Brna s dobrým napojením jak do přírody v okolí, tak do centra města. Návrh se snaží doplnit stávající zástavbu o kvalitní fungující rastr, který vytváří příjemné veřejné prostory pro původní i nové obyvatele. Obytný soubor respektuje výškovou zástavbu, výraz městské části a zachovává volný průchod do lesa a na Palcký vrch. Je rozdělen na několik částí. První jsou čtyřpodlažní bytové domy, stoupající po vrstevnicích ke kopci. Mezi bytovými domy vznikají prostory pro trávení volného času a pod lesem se nachází multifunkční hřiště zasazené do terénu s možností letního kina. Na jižní části parcely jsou navrženy rodinné řadové domy, doplňující stávající řadové domy na kraji pozemku. Mezi bytovými a rodinnými domy stoupá obslužná cesta, která končí pod kopcem a vrcholí malým domem pro seniory. Odtud je pak možné projít dále do lesa a na vrch. Na severní části pozemku je zachováno stromořádí s cestou vedoucí přímo do lesa. Nové bydlení dotváří příjemnou atmosféru a nerušeně se začleňuje do této klidné oblasti.

The area of the project is located in the calm part Brno - Komín. The current build up area is composed of the family houses and low flat houses. The area is on the ledge of the city, there is a good connection to the nature and also to the city center. The concept is trying to fill the current area with the quality and functional raster, which creates friendly public spaces for residents. The residential area respects the high of the buildings and keeps the way to the forest on east free. The design is splitted in more parts. The first are four floors high flat houses, which respect contour line from west to east. In between the houses are new public areas with playgrounds for children and also one multifunctional playground with the option for summer cinema. On the south the three floors high town houses are located. The last part is the residence for pensioners. This house is located on the east under the hill. From this place is possible to go directly to the forest and on the hill. On the north part of the area is alley with the path to the woods. New living area should react to this part of the city and create enjoyable place for residents.
Residential Complex in Brno - Komín
Keywords: byty; rodinné domy; Brno; domov pro seniory; hřiště; flats; family houses; Brno; rest home; playgrounds