Taneční škola Brno - Slawinski, Olena (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Bakalářská práce vychází z ateliérového projektu zpracovaného v 4. semestru bakalářského studia v rámci předmětu AG033. Předmětem zpracování této bakalářské práci je vypracování projektové dokumentaci pro projekt novostavby taneční školy. Navržena budova se nachází na parcele umístěné na křížení ulic Milady Horákové a Příkopu, řešeny pozemek spadá do městské části Brno-Zábrdovice. Jedná se o zástavbu v rohové proluce. Vzhledem k umístění stavby bylo rozhodnuto udělat vyšší budovy pro využití menší půdorysné plochy a seskupit v jedné stavbě několik funkci najednou, tím se k základnímu projektu se přidalo krátkodobé ubytování pro studenty a hudební škola. Základní myšlenkou projektu byla integrace nové stavby do okolí, vzhledem k obrovské velikosti proluky a následující velikosti samotné stavby byla navržená budova vzhledově rozdělená do dvou celku. Navržená budova má na výšku pět nadzemních podlaží a jedno podzemní. V podzemním podlaží se rozmísťuje parkování pro osobní auta návštěvníků a pracovníků, dále je tam umístěné kotelna a TZB místnost budovy. První nadzemní podlaží je reprezentativní pro školu, jelikož obsahuje velký polyfunkční sál, kavárnu pro návštěvníky. Dále v tomto podlaží se nachází rozlehlé předsálí-galerie, šatny a hygienické místnosti pro návštěvníky. V druhém nadzemním podlaží se umísťují výukové místnosti pro zpěv a hudbu a taky dva tanečních sály ve východní části budovy. V západní části se rozmísťují kanceláře ředitelství a vyučujících školy. Nad prostorem polyfunkčního sálu se nachází místnost zvukaře. Třetí nadzemní podlaží je celé uřčeno pro taneční a hudební činnost, nachází zde velký sál s šatnou řešenou také pro imobilní. Podél jižní čelní fasády se rozmístily učebny pro hudbu a zpěv. Dispozice čtvrtého a pátého podlaží je identická, v těchto dvou podlažích bylo navrženo ubytování pro studenty zajištěné formou dvoulůžkových pokojů s vlastním příslušenstvím a kuchyňkou na podlaží. Také v těchto podlažích jsou studovny a prádelny určené

This bachelor’s thesis is based on the project done in the fourth term of bacelor’s degree. The aim of the project is construction of a dancing school and elaboration of the relevant engineering documentation. The dancing school is to be located at the crossing of Milady Horakove and Prikop Streets, in Brno-Zabrdovice district. The main idea of the project is to incorporate the building into the area. Taking into consideration the architectural peculiarities of the area and the size of the building, it has been decided to divide visually the front of the school into two parts by means of different colouring and texture of the materials. The construction of a multi-storey building is an appropriate and logical solution as it will save the space and serve many purposes. That is why the initial idea of a dancing school only has been altered and as a result a music school and students’ apartments have appeared in the project. The dancing school is to fill the corner gap between existing residential buildings. The dancing school is a five-storey building with an underground parking for the staff and visitors. There is also building engineering services equipment and the boiler room in the basement. The ground floor has a multi-functional hall and a café, a spacious gallery which can be used for various exhibitions, as well as the cloakroom and toilets. The classrooms and dancing rooms are on the first floor in the eastern wing of the building while the headmaster’s office and the staff’s room are in the western wing. The second floor is fully intended for dancing and music practice. There is also a dancing room with all necessary facilities for disabled people. The laying-out of the third and fourth floors is identical and the premises are designed as students’ apartments including study rooms and a launderette.
Dance school Brno
Keywords: Brno; taneční škola; hudební škola; taneční sál; budova; šatny; pětipodlažní budova; polyfunkční dům; kavárna; učebny; polyfunkční sál; rozlehlá galerie; fasáda; zelená fasáda; zelená střecha; terasa; ubytování; parkování; šambrána.; Brno; dancing school; music school; dancing space; building; cloakroom front; five-storey building; multi-functional building; underground parking; ground floor; multi-functional hall; café; spacious gallery; study rooms; terrace; green roof; greenery; students’ apartments; chambranle.