Statická analýza částí potrubních systémů z termoplastů - Plášek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Termoplastové materiály vykazují významné nelineární chování. Toto nelineární chování se popisuje pomocí křivek modulu tečení. Křivky modulu tečení jsou závislé na úrovni napětí, vlivu teploty a na čase. V disertační práci je uveden aproximační postup vyjádření křivek modulů tečení Pronyho řadou. Jsou navrženy tři postupy, které zohledňují moduly tečení. Navržené postupy jsou použity pro dvě aplikace. První aplikace se zabývá hodnotou kruhové tuhosti korugovaného kanalizačního potrubí. Hodnota kruhové tuhosti je závislá na modulu tečení. Druhá aplikace se zabývá termoplastovým přírubovým spojem. Utahovací síla se mění v závislosti na modulu tečení termoplastového materiálu. Úlohy jsou řešeny v programovém systému ANSYS.

Thermoplastic materials have significant nonlinear behaviour. The nonlinear behaviour is described by creep curves. The curves of creep modules are dependent on stress, temperature and time. The dissertation thesis deals with the approximation of the creep modules by Prony series. Subsequently three procedures are proposed to take account of creep modules. The proposed procedures are used in two applications. The first application deals with the ring stiffness value of a corrugated sewage pipe. The ring stiffness value is influenced by the creep modulus. The other one deals with a thermoplastic flange connection. The clamping force is dependent on the creep modulus of thermoplastics. The problems were solved by ANSYS program system.
Static Analysis of Parts of Thermoplastic Pipe Systems
Keywords: termoplasty; nelinearita; viskoelasticita; modul tečení; Pronyho řada; kruhová tuhost; přírubový spoj; ANSYS; thermoplastics; nonlinearity; viscoelasticity; creep modulus; Prony series; ring stiffness value; flange connection; ANSYS