Modelování link-state směrovacího protokolu OSPFv3 - Mrázek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
OMNeT++ je diskrétní modulární simulátor, často využívaný pro simulaci počítačových sítí. Univerzální simulátor lze doplnit různými rozšiřujícími balíky např. INET Framework, který slouží pro simulaci zařízení a protokolů síťového zásobníku TCP/IP. V této práci, zkoumáme možnosti balíku INET v oblasti směrování, tedy dynamické směrovací protokoly. Konkrétně se práce zaměřuje na protokol OSPF pro IPv6 sítě (OSPFv3). Protokol je v této práci představen a jsou zde vysvětleny principy jeho fungování. V práci je navrhnut modul OSPFv3 pro simulování protokolu a je z části implementován.

OMNeT++ is a discrete event, modular simulator often used for simulation of computer networks. The universal simulator can be extended by various packages, such as INET framework, which is used for simulation of devices and TCP/IP protocols. This thesis examines facilities of INET package in the routing that is dynamic routing protocols. Concretely, it aims at OSPF protocol for IPv6 networks (OSPFv3). The protocol is presented and its principles are interpreted. The work is designed to simulate the module OSPFv3 protocol and module is partially implemented.
Modelling of OSPFv3 Link-State Routing Protocol
Keywords: Link-state směrovací protokol; OSPFv3; síťová simulace; diskrétní simulace; OMNeT++; INET framework; Link-state routing protocol; OSPFv3; network simulation; discrete simulation; OMNeT++; INET framework