Fitování rozdělení pravděpodobnosti pro aplikace - Pavlíčková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Diplomová práce popisuje metodu bootstrap a její použití pro tvorbu konfidenčních intervalů, při testování statistických hypotéz a v regresní analýze. Představujeme konfidenční interval pro individuální hodnotu. Dále se zaobíráme metodou odhadu diskrétního rozdělení pravděpodobnosti kategoriální veličiny pomocí gradientního a přímkového odhadu.

The diploma thesis describes the bootstrap method and its applications in the confidence intervals generation, in the testing of statistical hypotheses and in the regression analysis. We present the confidence interval for individual value. Further the method of discrete probability estimation of the categorical quantity is presented, making use the gradient and the line estimate.
Fitting of Probability Distributions for Applications
Keywords: bootstrap; odhad parametru; konfidenční interval; test statistické hypotézy; regresní analýza; individuální hodnota; f-divergence; kvazinorma; diskrétní rozdělení pravděpodobnosti; gradientní odhad; přímkový odhad; bootstrap; parameter estimate; confidence interval; statistical hypothesis testing; individual value; f-divergence; quasi-norm; discrete probability distribution; gradient estimate; line estimate