Vytápění bytového domu - Vojtovič, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Bakalářská práce se zabývá vytápěním novostavby bytového domu, v k. ú. Markvartovice. Objekt je třípodlažní, nepodsklepený a je zastřešen sedlovými střechami. Jako zdroj tepla jsou navržena dvě tepelná čerpadla v provedení SPLIT, typu vzduch-voda. Příprava teplé vody je navržena jako přednostní. Tato práce je členěna do 3 částí – teoretická, výpočtová a projektová. Součástí práce jsou doložené výpočty. Teoretická část pojednává o tepelných čerpadlech. Výpočtová část řeší samotný návrh vytápění objektu bytového domu a přípravu teplé vody. Budova je vytápěna soustavou otopných těles. Větrání celého objektu je řešeno přirozeně. Zdroje tepla jsou umístěny v technické místnosti 1. NP, venkovní jednotky jsou umístěny před fasádou bytového domu směrem do areálu technických služeb, který se nachází na sousední parcele. Projektová část obsahuje projektovou dokumentaci a technickou zprávu.

The bachelor thesis solves the design of heating of an apartmant building at cadastreal area Markvartovice. The building has three floors, no basement and it‘s covered by gable roofs. Two air-water heat pumps are designed as a heat source, all in SPLIT variant. Hot water preparation is designed as preferred. Bacherol thesis is divided into 3 parts – theorical, calculation and project. The theoretical part is about heat pumps. The calculation part is about design of the building heating and hot water preparation. The building is heated by a system of radiators. The building ventilation is natural. Heat sources are located on the first floor in the technical room and externals sources are located right in front of the aparmant building directed to area of technical services located next to neighboring plot. The project part contains project documentation and a technical report.
Heating of an apartment building
Keywords: Vytápění; tepelná čerpadla; otopná tělesa; tepelné ztráty; přirozené větrání; přednostní ohřev vody; bivalentní zdroj; zabezpečovací zařízení.; Heating; heat pumps; radiators; heat loss; natural ventilation; priority hot water heating; bivalent source; security device