Náhon - uměle budovaný vodní kanál v obrazu města - Ležatka, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2009)
Od středověku se na našem území, s pokrokem a vývojem mechanizace výroby, voda stává hlavním zdrojem energie. Slouží pro pohon nejrůznějších zařízení a zároveň je potřebná jako výrobní a provozní tekutina pro různá odvětví výroby a později průmyslu. Pro zásobování těchto výroben vodou a dopravu surovin jsou budovány umělé vodní kanály - náhony.