Optimalizační modely pro energetické využití odpadu - Hošek, Jaromír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Cílem této diplomové práce je vytvoření posloupnosti matematických optimalizačních modelů různé úrovně složitosti pro efektivní nakládání a energetické využití komunálního odpadu. S použitím optimalizačních modelů zahrnující podmínky neurčitosti, ve formě náhodné poptávky a nepravidelného množství komunálního odpadu s různou výhřevností, se podařilo vytvořit reálnější model spalovny. Pro následné rozšíření modelu o model teplárny a při využití reálných dat, byly následně realizovány výpočty pro společné pokrytí poptávky za pomocí programu GAMS.

The main aim of this thesis is to create a sequence of mathematical optimization models with different levels of complexity for the efficient management and waste energy utilization. Stochastic programming approach was utilized to deal with random demand and uncertain heating values. Hence, more applicable model of the waste-to-energy plant has been developed. As the next step, the model is enhanced by heating plant extension. Computations are realized for real-world data and optimal solution is found by using GAMS implementation.
Optimization Models for Waste-to-Energy Problems
Keywords: Optimalizace; stochastická optimalizace; regresní analýza; generování scénářů; spalovna komunálního odpadu; Karush-Kuhn-Tuckerovy podmínky.; Optimization; stochastic optimization; regression analysis; scenario generation; waste-to-energy plant; Karush-Kuhn-Tucker conditions.