Algoritmy spektrálního odečítání pro zvýraznění řeči v bojových pásových vozidlech - Hovorka, Jaroslav (International Society for Science and Engineering, o.s., 2009)
Operating conditions tracked combat vehicles are characterized by significant noise. This noise entering communications systems installed on vehicle, and clarity significantly worse, especially the quality of communication. Algorithms for spectral subtraction is one method of digital speech processing, which can be used to suppress these spurious signals to use. In assessing the suitability of different algorithms for this application is to be based on specific knowledge of the characteristics of noise in the vehicle.

Provozní podmínky pásových bojových vozidel jsou charakterizovány značným hlukem. Tento hluk vstupuje do komunikačních systémů instalovaných na vozidle a výrazně zhoršuje srozumitelnost, zejména však kvalitu komunikace. Algoritmy spektrálního odečítání představují jednu z metod číslicového zpracování řeči, kterou lze pro potlačení těchto rušivých signálů použít. Při posuzování vhodnosti jednotlivých algoritmů pro tuto aplikaci je nutno vycházet z konkrétní znalosti charakteristik hluku ve vozidle.
Spectral Subtraction Algorithms for Speech Enhancement Inside Tracked Combat Vehicles
Keywords: zvýraznění řeči; spektrální odečítání; speech enhancement; spectral subtraction