Moderní počítačové viry - Malina, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Bakalářská práce Moderní počítačové viry se skládá ze dvou hlavních cílů (Analýza počítačových virů a návrh zabezpečení střední počítačové sítě) rozdělených na tři části: Analýza počítačových virů, Vlastní návrh zabezpečení osobního počítače koncového uživatele (Terminálu) a Vlastní návrh zabezpečení střední počítačové sítě. V první části jsou analyzovány metody šíření a infekce, specifické vlastnosti a dopady počítačových virů na osobní počítače. V druhé části je uvedeno řešení zabezpečení osobních počítačů pomocí antivirového programu, osobní firewallu a antispamového softwaru. Dále jsou shrnuty výsledky testovaní některých volně dostupných antivirových softwarů a jiných bezpečnostních softwarů, s případnými postupy konfigurace a doporučení pro správný chod těchto programů.Třetí část pak uvádí komplexní návrh zabezpečení střední počítačové sítě, kde je uvedena struktura zabezpečení sítě. U jednotlivých použitých komponentů jsou naznačeny konfigurační postupy a doporučení pro maximální bezpečnost. Struktura je přizpůsobená pro aktivní síťové prvky firmy Cisco, které jsou v dnešní době nejpoužívanější. Celkový návrh zabezpečení sítě je orientován na hardwarový firewall Cisco PIX, u kterého jsou rozvedeny potenciální možnosti nastavení. Dále jsou v třetí části uvedeny některé důležité tipy a doporučení pro celkovou činnost sítě, včetně nastavení bezpečnostní politiky, bezpečných hesel a šifrování dat. Rovněž jsou popsány i různé techniky dohledu a monitorování správné a bezpečné činnosti sítě, při použití sond IDS (intrusion detection system) a IPS (intrusion prevention system), či použití obsáhlého monitorovacího softwaru MARS (Cisco security monitoring, analyzing and response system) od firmy Cisco.

Bachelor’s thesis “Modern computer’s viruses” is composed from two mainly object (analysis computer’s viruses and suggestion of security middle computer network), separated for three parts: Analysis computer’s viruses, Personal suggestion of security personal computer end-user (computer terminal) and Personal suggestion of security middle computer network. Methods of transmission and infection, specific properties of viruses and impact upon personal computers are examined in the first part. Resolution of personal suggestion of security personal computer with help of antivirus software, personal firewall and antispam software is inducted in the second part. Futher, results of testing some free AV software and other security software are summarized with possible progress of configuration and recommendation for correct running this software. Complex suggestion of security middle computer network is adduced in the third part, where is inducted structure of security network. Configuration progression and recommendation for maximum security is indicated on particular used components. Structure is adapted for active network Cisco components, which are most used around these days. Completely suggestion of security network is directed on hardware firewall Cisco PIX, where is unfolded potential possibility of options. Futher, the third part contain some important tips and recommendation for completely working network, including setting security preference, security passwords and data encryption. Also, there is described various techniques monitoring and supervision working security network using complex monitoring software MARS (Cisco security monitoring, analyzing and response system) from Cisco company.
Modern computer viruses
Keywords: virus; počítačový červ; útok odepření služby; antivirový program; firewall; návnada; sonda IDS; virus; worm; denial of service; antivirus software; firewall; honeypot; probe IDS