Dřevěná rozhledna - Lecián, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Diplomová práce se zabývá návrhem a statickým posouzením nosné konstrukce dřevěné rozhledny na kopci Hostýn. Tvar konstrukce je velmi blízký rotačnímu hyperboloidu. Půdorysný tvar rozhledny je pravidelný osmiúhelník, jehož vnější průměr se po výšce mění, v patě a ve vrcholu měří 10,5 m a v polovině výšky 6,5 m. Výška rozhledny je 35 m a vyhlídka se nachází ve výšce 30,5 m. Hlavní nosnou konstrukci rozhledny tvoří vnější, zakřivené, dřevěné sloupy a vnitřní ocelový sloup. Sloupy nesou vodorovné nosníky a jejich tuhost zajišťují ztužidla. Střecha rozhledny má jehlanový tvar a má sklon 17°. Vnější sloupy jsou navrženy z lepeného lamelového dřeva GL24h, ostatní nosné dřevěné pruty jsou navrženy ze dřeva C24 a ocelové pruty jsou navrženy z oceli S235. Spoje jsou řešeny pomocí ocelových konstrukčních prvků. Součástí práce je statický výpočet, technická zpráva a výkresová dokumentace.

The master's thesis deals with design and static assessment of loadbearing structure the timber viewtower on the hill Hostyn. The shape of the structure is very close oblate spheroid. Towers plan shape is a regular octagon whose outer diameter varies along the height. Tower in the footing and in the top measure 10,5 meters, at mid-height measure 6.5 meters. The height of the viewtower is 35 meters and view floor is located at a height of 30.5 meters. The main structure of tower consists outer towers curved wooden columns and interior steel column. Columns support the horizontal beams and bracing provide rigidity of the structure. The roof has a pyramid shape towers and tends to 17 °. Outer columns are designed from glued laminated wood GL24h, others carrying wooden beam are designed from solid timber C24 steel rods are designed from steel S235. Connections are solved using steel components. The work includes structural calculation, technical report and drawings.
The timber viewtower
Keywords: nosná dřevěná konstrukce; rozhledna; lepené lamelové dřevo; rostlé dřevo; ocel; sloup; nosník; střecha; krokev; styčník; zatížení; vnitřní síly; statický posudek; technická zpráva; výkresová dokumentace; wooden loadbearing structure; viewtower; glued laminated wood; solid timber; steel; column; beam; roof; rafter; joint; load; internal forces; structural calculation; technical report; drawings