Návrh soudobé udržitelné městské struktury pro město 21. století - Bretterová, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Tato práce se zaměřuje na návrh nové urbanistické struktury ve městě Břeclav a propojení oddělených částí města za současného respektování ochranných pásem. Součástí je také návrh nových veřejných prostorů – ulic, parků, náměstí. Navrhované řešení se snaží podpořit a dále rozvíjet charakter města – blízké propojení obce s přírodou a časté využívání cyklodopravy. V práci je řešena také revitalizace stávajícího toku řeky Dyje – zmeandrování a obnovení původního říčního ramene. V neposlední řadě je věnován prostor také zlepšení kvality dopravy v Břeclavi.

This work focuses on the design of a new urban structure in the Břeclav and the connection of separate parts of the city while respecting the protection zones. It also includes the design of new public spaces – streets, parks, squares. The proposed solution tries to support and further develop the character of the city - the close connection with nature and the frequent use of bicycle transport. The work also deals with the revitalization of the current course of the Dyje River - the re-meandering and restoration of the old river arm. Finally, space is also dedicated to improving the quality of transport in Břeclav.
Design of a contemporary sustainable urban structure for a 21st century city
Keywords: Břeclav; urbanismus; veřejný prostor; ulice; vodní tok; řeka; revitalizace; zeleň; bloková struktura; řadový dům; rodinný dům; bytový dům; vnitroblok; doprava; město; předzahrádka; rozvoj města; Břeclav; urbanism; public space; street; watercourse; river; revitalization; vegetation; block structure; row house; family house; apartment house; inner block; transport; city; front garden; city development