Návrh drápkového provedení automobilového alternátoru - Szekeres, Vojtech (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Práca sa zaoberá alternátormi používanými v osobných automobiloch, ich konštrukciou, funkciou, typickými priebehmi a charakteristikami a návrhom. Alternátory sú špecifické lichobežníkovým tvarom pólov na rotore, vytvárajú priebeh podobný obdĺžnikovému, namiesto sínusového. Ten je viac žiaduci pre jednoduché usmernenie na jednosmerný prúd, ktorý je používaný v elektrickej sieti automobilov. Kvôli tvaru pólov sú tieto alternátory nazývané aj drápkové. Samotný návrh pozostáva z vytvorenia alternátoru v programe Ansys Maxwell podľa meraného skutočného alternátoru. Výsledky sú porovnané numericky aj graficky.

The thesis deals with the alternators used in passenger cars, their desing, function and typical behaviours and characteristics and design. Alternators are specific with the trapezoidal shape of rotor poles, which produce a waveform similar to a square wave instead of a sinusoid. This is more desirable for simple rectification to direct current, which is used in the electrical distribution system of automobiles. Because of the shape of the poles, these alternators are also called the claw-pole. The design itself consists of creating an alternator in Ansys Maxwell software in compliance with real measured alternator. The results are compared numerically and also graphically.
Claw-pole automotive alternator design.
Keywords: alternátor; dynamo; zdroj jednosmerného prúdu; drápkový alternátor; automobil; otáčky počiatku nabíjania; ostrovná sieť; usmerňovač; stator; rotor; regulátor; dobíjanie batérie; Maxwell; RMxprt; návrh alternátoru; alternator; dynamo; direct current supply; claw-pole alternator; automobile; cut-in speed; island power system; rectifier; stator; rotor; regulator; battery charging; Maxwell; RMxprt; alternator design