Nositelné antény pracující v ISM pásmu - Zapletal, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou nositelných antén. Hlavním cílem práce je seznámit čtenáře se základními vlastnostmi, měřením elektrických vlastností textilií a metodami výroby. Dále je zde uveden návrh antény pro kmitočtové pásmo ISM 5,8 GHz, který je pak pomocí numerického modelu v CST Microwave Studio® zkoumán. Je vyhodnocen vliv flexibility a působení přítomnosti lidské tkáně na vlastnosti navrženého zařízení. Dle optimalizovaného návrhu bylo pomocí možných technologií vyrobeno několik vzorků navrženého zařízení, na kterých bylo provedeno ověřovací měření. Zjištěné poznatky jsou porovnány se současným výzkumem dané problematiky prezentované v literatuře.

Presented thesis is oriented on wearable antennas. The main aim of this thesis is to introduce the basic properties, measurement of textile’s electric properties and several manufacturing methods. The antenna design for the ISM 5.8 GHz bandwidth is also included and further observed by numerical model in CST Microwave Studio. The impact of flexibility and the influence of human tissue are evaluated in the case of designed equipment. According to the optimized design was made several samples by various technologies and samples were measured. Achieved results are further compared to equivalent results listed in actual available references.
Wearable Antennas Operating in the ISM Band
Keywords: nositelná anténa; elektrotextil; relativní permitivita; blízkost lidského těla; flexibilita; wearable antenna; electrotextil; relative permitivity; human body proximity; flexibility