Metodika vývoje a validace softwaru pro bezpečnostní části řídících systémů v divadelní technice - Drlík, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Předložená práce nejdříve popisuje, co je to divadlo a jaké typy mechanismů se v divadle nacházejí. Následně je problematika jevištních strojně technických mechanismů uvedena do kontextu české, potažmo evropské legislativy s důrazem na použití technických norem, které jsou nutné splnit, aby bylo tohoto cíle dosaženo. V další části je proveden rozbor řídicích systémů, které se používají v jevištní technice s důrazem na funkčnost těchto systémů, neboť ta následně určuje počet a rozsah možných nebezpečí a nebezpečných událostí. Tato nebezpečí jsou poté podrobně vyjmenována a specifikována, čímž je kladen důraz na jejich existenci, závažnost a nutnost řešení. Je také nastíněno řešení, že tyto nebezpečí a nebezpečné události jsou v mnoha případech řešitelné použitím programovatelných systémů souvisejících s bezpečností, potažmo bezpečnostních funkcí realizovaných těmito funkcemi. Jednotlivé kroky jsou popsány do V-modelu s patřičnými dokumenty každého z kroků V-modelu. Výsledkem této práce bude navržený model metody vývoje a validace softwaru pro programovatelné a řídicí systémy v divadelní technologii.

This thesis describes what the theatre is and what types of machinery can be found there. Then the issue of stage technical machinery is presented into the czech context, respectively into the Europian legislation with the emphasis on the technical norms usage, which are necessary to fulfil in order to reach this aim. In the next part of the thesis is made the analysis of control systems, which are used in the stage technics with the emphasis on the functionality of these control systems, since this functionality determines number and range of possible danger and dangerous events, later on. These dangerous situations are named and specified in detail, thereby their existence, importance and necessity of solution is being emphasized. There is also a possible solution outlined that these dangerous events can be solved in many cases by using of these programmable systems relating to the safety, thereby safety functions realized by these functions. Then the single steps are described into V-model with appropriate documents of these V-model steps. Outcome of this thesis will be suggested model of method and its development and software validation for programmable and control systems in theatre technology.
Methodology Development and Validation of Software for Safety-Related Parts of Control Systems in Theater Technique
Keywords: software; jeviště; strojní zařízení; úroveň integrity bezpečnosti; SIL; životní cyklus bezpečnosti softwaru; validace; funkční bezpečnost; bezpečnostní funkce; nouzové zastavení; bezpečnostně instrumentovaná funkce; software; stage; machinery; safety integrity level; SIL; safety software life cycle; validation; functional safety; safety function; emergency stop; safety instrumented function