Syntetická paliva - Pitoňák, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Bakalárska práca na tému „Syntetické palivá“ si dáva za cieľ priblížiť čitateľovi problematiku syntetických palív a možnosti ich aplikácie pre spaľovacie motory ako alternatívy klasických palív pochádzajúcich z fosílnych zdrojov. Prvá časť práce je zameraná na predstavenie a rozdelenie jednotlivých palív podľa počiatočnej suroviny. Následne sú vlastnosti syntetických palív porovnávané s bežne využívanými fosílnymi palivami. Práca sa takisto zaoberá porovnaním ekvivalentu emisií jednotlivých palív na jednotku dodanej tepelnej energie motoru. Vďaka modelu uvedenom v práci tak potom možno porovnať objem ekvivalentu emisií CO2 na jeden prejdený kilometer. Záver tejto práce zhrňuje výsledky porovnania syntetických palív oproti konvenčným palivám spolu s perspektívami takejto formy paliva do budúcnosti.

The bachelor’s thesis on the topic “Synthetic fuels” aims to introduce the reader to the issue of synthetic fuels and the possibilities of their application for internal combustion engines as alternatives to the conventional fuels derived from fossil sources. The first part of the work is focused on the introduction and division of synthetic fuels according to primary raw material. Subsequently, the properties of the fuels are compared with commonly used fossil fuels. The thesis also deals with the comparison of the equivalents of the emissions of individual synthetic fuels per unit of thermal energy supplied to the engine. Thanks to the model presented in the thesis, it is possible to compare the amount of CO2 equivalent per driven kilometre. The conclusion of this work summarizes the result of the comparison of synthetic fuels with prospects of such fuel in the future.
Synthetic fuels
Keywords: biopalivá; bioalkoholy; biodiesel; pyrolýza; Fischer-Tropschova syntéza; emisie; biofuels; bioalcohols; biodiesel; pyrolysis; Fischer-Tropsch synthesis; emissions