Fonetické zpracování řeči pomocí software Praat - Kráčala, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření českého návodu pro začátečníky s programem Praat. Praat je softwarový balík určený pro zpracování řeči. Je možné jej využít pro řečovou analýzu i syntézu. V práci je popsáno uživatelské prostředí Praat, práce se soubory v programu, nahrávání zvukových nahrávek a možnosti jejich úprav a analýzy. Návod je doplněn řešenými příklady reálných fonetických problémů. Druhým cílem práce je vytvoření skriptu pro extrakci samohlásek a vybraných souhlásek ze záznamů řeči. Je popsán zvolený princip rozpoznávání samohlásek na základě formantů a průběhu intenzity a princip rozpoznávání souhlásek na základě poměrů energie ve frekvenčních pásmech. Úspěšnost skriptu je podrobně testována a jsou diskutovány metody optimalizace.

The goal of this bachelor thesis is to create a Czech manual for beginners with software Praat. Praat is a software package designed for speech processing. It can be used for speech analysis and synthesis. In this work is described Praat user interface, operations with files in the program, sound recording, editing and analysis of these sounds. Manual is supplemented with examples of solved phonetic problems. The second goal of this thesis is to create a script to extract vowels and some consonants from voice records. The thesis contains description of chosen principles of recognition of vowels based on formants and intensity contour and the principle of recognition of consonants based on the ratios of energy in predetermined frequency bands. The success rate of the script is thoroughly examined and various optimization methods are discussed.
Phonetic processing of speech using Praat
Keywords: Praat; fonetická analýza; návod; řešené příklady; rozpoznávání hlásek; extrakce hlásek; Praat; phonetic analysis; manual; solved examples; vowel recognition; vowel extraction