Galerie moderního umění Brno - Jaroměřský, Ondřej Oldřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem této bakalářské práce je návrh galerie moderního umění v Brně, v České republice. Objekt slouží jako nové kulturně vzdělávací centrum, které v místě výstavby vytváří nový orientační bod pro obyvatele Brna. Řešený pozemek se nachází poblíž historického jádra města Brna, v ulici Benešova, na místě bývalých hradeb u městského okruhu Koliště. U hlavního vstupu na pozemek se nachází tramvajová zastávka Malinovského náměstí. Na pozemek dále vedou dvě cesty z plánovaného městského parku, který vznikne na místě odstavného kolejiště Českých drah. Poslední přístup pro pěší a cyklisty je z nově navržené lávky přes ulici Koliště, která bude městský park propojovat s novým parkovacím domem v ulici Koliště. Přilehlé okolí objektu včetně parteru s parkovými úpravami navazuje na budoucí vývoj brněnské ringstrasse, a dotváří tak plánovaný vegetační pás kolem historického jádra města. Navrhovaný objekt se šestipodlažní, přičemž dvě podzemní podlaží slouží převážně pro parkování nejen pro návštěvníky galerie, ale také pro obyvatele přilehlého okolí. Do podzemních garáží se lze dostat dvěma bezbariérovými vstupy, které se nachází naproti hlavnímu vstupu do galerie, vjezd pro vozidla je umístěn v ulici Koliště dle nového regulačního plánu, který zde plánuje vystavět parkovací dům. Samotná část galerie je tvořena čtyřmi nadzemními podlažími, kde středová část dispozice slouží jako převýšené atrium procházející přes všechny nadzemní podlaží zastřešený proskleným světlíkem. Tento prostor slouží k vystavování velkoformátového umění, které lze i zavěsit do prostoru. V prvním nadzemním podlaží se kromě přednáškového sálu, šaten a dvou kanceláří pro vedení galerie nachází také místnost pro workshopy, otevřený prostor s možností občerstvení, technická místnost a tři schodiště, která prochází všemi podlažími, včetně suterénů. První schodiště se nachází v zadní části podlouhlého atria a společně s výtahy umístěnými rovněž zde, slouží jako hlavní vertikální komunikace v objektu. Zbylá dvě schodiště s výtahy slouží jako únikové cesty v případě požáru, které v prvním nadzemním podlaží vedou ven z objektu. Všechna podlaží také spojuje hydraulický nákladní výtah, který slouží pro zásobování a dovoz uměleckých děl do objektu. Zbylá nadzemní podlaží o stejné dispozici slouží primárně jako expoziční prostory s možností výhledu do atria díky galerijním ochozům. Nachází se zde vždy i hygienické zázemí pro návštěvníky objektu a také přípravny pro expoziční prostory. Architektonický vzhled budovy je do značné míry inspirován brněnskou architekturou 20. století, ať už co se týče materiálového kontextu či tvarosloví objektu. Těžkou a důstojnou podnož budovy tak tvoří provětrávaná fasáda s keramickým obkladem z cihelných pásků, která zdůrazňuje vážnost a důležitost instituce, která v objektu sídlí. Obvodový plášť zbylých tří podlaží je rovněž tvořen provětrávanou fasádou, avšak z prohnutých perforovaných panelů z eloxovaného hliníku a bílým práškovým nástřikem. Tato vrchní část objektu jakoby zahalena oponou zdůrazňuje křehkost a výjimečnost expozice uměleckých děl, které tak chrání před světem a zároveň vyzdvihuje jejich důležitost v současné společnosti.

The subject of this bachelor thesis is the design of a modern art gallery in Brno, Czech Republic. The building serves as a new cultural and educational centre, which creates a new landmark for the inhabitants of Brno. The site is located close to the historic centre of Brno, on the site of the former city walls at the Koliště ring road. There is a tram stop Malinovského náměstí at the main entrance to the site. Two paths lead to the plot from the planned city park, which will be built on the site of the ČD railway siding. The last access to the site for pedestrians and cyclists is from the newly designed footbridge over Koliště Street, which will connect the city park with the new parking house in Koliště Street. The adjacent surroundings of the building, including the parterre with park landscaping, are linked to the future development of the Brno Ringstraße and thus complete the planned green belt around the historic heart of the city. The designed building is six-storeys high, with two underground floors used mainly for parking not only for gallery visitors but also for residents of the surrounding area. The underground parking garage can be accessed via two wheelchair accessible entrances located opposite the main entrance to the gallery, with a vehicle entrance located on Koliště Street according to the new regulatory plan, which plans to build a parking building there. The gallery section itself is made up of four storeys, with the central part of the layout serving as an elevated atrium going through all the storeys, covered by a glazed skylight. This space is used to display large-scale art that can also be hung in the space. The first floor contains, in addition to a lecture hall, cloakrooms and two offices for the gallery management, a workshop room, an open space with refreshments, a technical room and three staircases that go through all floors, including the basement. The first staircase is located at the back of the elongated atrium and, together with the lifts, serves as the main vertical communication in the building. The remaining two staircases with lifts serve as escape routes in the case of fire, leading out of the building on the first floor. All floors are also connected by a hydraulic freight elevator, which is used for the supply and delivery of artworks to the building. The remaining floors with the same layout are primarily used as exhibition spaces with a view into the atrium from the gallery balconies. There are always sanitary facilities for visitors to the building and also preparation rooms for the exhibition spaces. The appearance of the building is heavily inspired by 20th century Brno architecture, both in terms of the material context and the morphology of the building. The heavy and dignified base of the building is formed by a ventilated facade with ceramic brick strip cladding, which emphasises the seriousness and importance of the institution housed in the building. The envelope of the remaining three floors is also made up of a ventilated facade, but with curved perforated panels of anodised aluminium and white powder painting. This upper part of the building, as if shrouded by a curtain, emphasises the fragility and uniqueness of the artworks exhibited, thus protecting them from the world around them, and at the same time highlighting their importance in contemporary society.
Gallery of Modern Art Brno
Keywords: Galerie; Benešova; Koliště; Brno; provětrávaná fasáda; umění; podzemní parkování; atrium; ringstrasse; Galerie; Benešova; Koliště; Brno; ventilated facade; art; artwork; underground parking; atrium; ringstrasse