Měření otáček stroboskopem - Hortai, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Bakalářská práce se zabývá návrhem měřícího přístroje otáček, který využívá stroboskopický jev. V první části mé práci jsem prostudoval řešení problematiky měření otáček. Následně jsem napsal princip stroboskopického jevu. Samostatná kapitola je věnována průzkumu trhu stroboskopických otáčkoměrů. V praktické části je návrh vlastního stroboskopu. Stroboskop umožňuje manuální nastavování, a externí synchronizaci, fázový posuv. Elektronika je řízená pomocí mikrořadiče od firmy Atmel, zdrojem světla jsou výkonové LED diody. Oboustranná deska plošného spoje byla navržena použitím návrhového programu Eagle 6.1.0 Professional, které jsem osadil a oživil. Následovala tvorba a odladění programu pro mikrořadič, který řídí činnost celého zařízení. Po funkčnosti elektroniky bylo nutné navrhnout a sestrojit přenosnou ergonomickou krabici pro přístroj. Konečným výsledkem mé práce je funkční stroboskopický otáčkoměr v krabici společně s potřebnými elektronickými komponentami sloužících pro jeho správnou funkčnost.

This bachelor’s thesis describes the design of a rotation measuring device using stroboscopic effect. In the first part of my work I have studied the solutions to the problems of rotation measuring, followed by description of the stroboscopic effect. Individual chapter presents a market research of the commercial strobe tachometers. The practical part proposes and designs an own stroboscope. The stroboscope allows manual adjustment, external synchronization, phase shifting. Electronics is controlled by a microcontroller from Atmel, the light source are power LEDs. It was designed a two-sided circuit board by using Eagle Professional 6.1.0. The circuit board was brought to function by planting the components on it. Development continued by creating the driving program for the microcontroller. The end result of my work is functional stroboscopic tachometer in a box together with the necessary electronic components serving for its proper functioning.
Stroboscope tachometers
Keywords: Stroboskop; stroboskopický jev; měření otáček; otáčkoměr; snímač otáček; externí synchronizace; měření kmitočtu; výkonové LED; Atmel; mikroradič; Stroboscope; stroboscopic effect; speed measurement; tachometer; rotation sensor; extern synchronization; frequency measuring; power LED; Atmel; microcontroller