Dynamické materiálové modely ve tváření kovů a slitin - Kudláčová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce má za cíl pojednat o tvorbě materiálových modelů pro tvářecí technologie při kvazistatických a dynamických podmínkách zatěžování a prakticky navrhnout metodiku tvorby modelu mechanického chování vybraného materiálu pro dynamické podmínky zatěžování s využitím Hopkinsonova tahového testu. Předložená práce obsahuje přehled a rozbor jednotlivých experimentálních zkušebních metod s vlivem rychlosti deformace z hlediska rozsahu jejich vhodnosti, rozbor mechanismu plastické deformace, přehled výpočtových modelů mechanického chování materiálů využívaných pro technologickou praxi a vyhodnocení mechanického chování korozivzdorné oceli dle ČSN 41 7348 z hlediska plošné tvařitelnosti vč. hodnocení mikrostruktury, fraktografické analýzy lomové plochy a zhodnocení výsledků z měření magnetických vlastností oceli po dynamickém zatížení.

The aim of the Diploma Thesis is to discuss the creation of material models for the forming technology in quasi-static and dynamic loading conditions and to practically propose a methodology of modeling the mechanical behavior of the selected material for dynamic load conditions using the Split Hopkinson Tensile Bar Test. The presented work contains an overview and analysis of individual experimental methods with the influence of the strain rate in terms of the extent of their suitability, the analysis of the plastic deformation mechanism, an overview of the mathematical mechanical behavior models for the materials used for technological practice and the evaluation of the mechanical behavior of stainless steel according to ČSN 41 7348 in terms of flat formability incl. evaluation of microstructure, fractographic analysis and evaluation of results from ferromagnetism measurement of steel after dynamic loading.
Dynamic models of material in metal forming
Keywords: Plošná tvařitelnost; rychlosti deformace; Hopkinsonův tahový test; korozivzdorné austenitické oceli; měření feromagnetismu; materiálové modely.; Flat Formability; Strain Rates; Split Hopkinson Tensile Bar Test; Stainless Austenitic Steels; Ferromagnetism Measurement; Material Models.