Stanovení návrhové únosnosti železobetonového mostu - Šplíchal, Bohumil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Práce se zabývá problematikou posouzení návrhové únosnosti železobetonové mostní konstrukce. Stanovení únosnosti konstrukce je prováděno pomocí pravděpodobnostní nelineární analýzy metodou konečných prvků. Únosnost je stanovena pro příslušné doporučené mezní stavy. Plně pravděpodobnostní přístup je porovnán s dalšími doporučenými spolehlivostními metodami, jako jsou metoda ECoV dle fib Model Code 2010, metoda dílčích součinitelů spolehlivosti anebo metoda dle ČSN EN 1992–2. Výsledky jsou zhodnoceny z hlediska přesnosti a časové náročnosti jednotlivých metod.

This thesis deals with the topic of assessing the design load-bearing capacity of a reinforced concrete bridge structure. The determination of the load-bearing capacity of the structure is carried out by means of probabilistic nonlinear analysis using finite element method. Load-bearing capacity is determined for the recommended limit states. A fully probabilistic approach is compared to other recommended reliability methods, such as the ECoV method according to fib Model Code 2010, the partial safety factor method, or the method according to ČSN EN 1992–2. The results are evaluated in terms of accuracy and time-consuming for each method.
Determination of design resistance of reinforced concrete bridge
Keywords: Metoda konečných prvků; nelineární analýza; plně pravděpodobnostní analýza; metoda ECoV; metoda dílčích součinitelů spolehlivosti.; Finite element method; nonlinear analysis; fully probabilistic analysis; ECoV method; partial safety factor method.