Studium dějů probíhajících během karbonatace pánvové strusky - Sadílek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem dějů probíhajících během karbonatace pánvové strusky (LFS). Hlavní fáze obsažené v pánvové strusce, tedy -C2S, -C2S, C4AF, C12A7 a navíc také -C2S, byly nejprve syntetizovány v čisté formě. Následně u všech vzorků, včetně samotné pánvové strusky, byla sledována hydratační a karbonatační aktivita. Největší hydratační aktivita byla pozorována u fází hlinitých C4AF, C12A7 a nejvyšší karbonatační aktivitu vykazoval především -C2S, dále také -C2S a LFS. V průběhu karbonatace pánvové strusky dochází ke vzniku zejména uhličitanů, resp. CaCO3 v různých modifikacích, ale také ke vzniku menšího množství produktů hydratace hlinitých fází při velmi rychlé reakci se záměsovou vodou. Na průběh karbonatace mají významný vliv teplota i relativní vlhkost. Tyto podmínky mají vliv na samotnou míru karbonatace a relativní vlhkost dále také na poměr vznikajících modifikací CaCO3, kdy s největší pravděpodobností mění mechanismus průběhu karbonatace.

This bachelor’s thesis is focused on the study of processes taking place during carbonation of ladle furnace slag (LFS). The main phases of the LFS, meaning -C2S, -C2S, C4AF, C12A7 and additionally -C2S were first synthesized in a pure form. Then all the samples, including the LFS, were studied for hydration and carbonation activity. The highest hydration activity was observed in the aluminate phases C4AF, C12A7 and the highest carbonation activity was exhibited mainly by -C2S then also -C2S and LFS. Main products forming during the carbonation are carbonates, meaning CaCO3 in various modifications but also a smaller amount of aluminate phase hydration products formed in a very quick reaction with mixing water. Both temperature and relative humidity have a significant influence on the carbonation process. These conditions affect the carbonation rate itself and relative humidity also changes the ratio of forming CaCO3 modifications, which is most likely due to the changes in the carbonation mechanism.
Study of processes taking place during carbonation of ladle furnace slag
Keywords: Karbonatace; hydratace; pánvová struska; dikalcium silikát; brownmillerit; mayenit; oxid uhličitý; sekundární suroviny; Carbonation; hydration; ladle furnace slag; dicalcium silicate; brownmillerite; mayenite; carbon dioxide; secondary materials