Stabilita půdní organické hmoty - Heldesová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Tato bakalářská práce shrnuje dostupné informace o současném výzkumu stability půdní organické hmoty a rozděluje je do dvou logických celků. Prvním jsou environmentální a fyzikálně chemické faktory, včetně činnosti člověka, které ovlivňují stabilitu, resp. rozklad půdní organické hmoty. Druhá část shrnuje metody vhodné pro studium organické hmoty v půdě. Zde je pozornost věnována akumulaci organických látek do specifických zásob, způsobům extrakce organických sloučenin a využití kvantitativních i kvalitativních analytických metod při popisu jednotlivých charakteristik půdní organické hmoty.

This bachelor thesis summarizes available information about current research of soil organic matter stability and it divides them into two logical units. The first part includes environmental, physical and chemical factors, including human activities, which affect the stability or decomposition of soil organic matter. The methods used for the study of organic matter in the soil are summarized in the second part of this thesis. There the attention is paid to the accumulation of organic matter in specific pools, the ways of extraction of organic compounds and the use of quantitative and qualitative analytical methods to describe various characteristic of organic matter.
Stability of Soil Organic Matter
Keywords: Půdní organická hmota; stabilita; faktory; fyzikální a chemické metody extrakce; infračervená spektroskopie; spektroskopie nukleární magnetické rezonance; hmotnostní spektrometrie; pyrolýza.; Soil organic matter; SOM stability; factors; physical and chemical extraction methods; infrared spectroscopy; nuclear magnetic resonance spectroscopy; mass spectrometry; pyrolysis.