Zisk a komplexní charakterizace extraktů rýmovníku (Plectranthus spp.) - Boboková, Alexandra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Plectranthus amboinicus je rastlina, ktorej sú pripisované mnohé bioaktívne účinky, najviac spájané s obsahom polyfenolických látok. Pre zisk týchto látok a ich následné použitie napríklad v potravinárstve alebo kozmetickom priemysle je nutná ich extrakcia. Boli vyskúšané 3 metódy extrakcie – macerácia, PHWE a PFE extrakcia. Najlepšia z hľadiska obsahu vyextrahovaných celkových polyfenolických látok sa ukázala macerácia, ktorá bola následne optimalizovaná pomocou matematickej štatistickej metódy plánovania experimentu. Ako optimálne podmienky pre maceráciu boli zistené: teplota 60 °C, rozpúšťadlo 40% etanol, doba 90 minút a pomer navážky a rozpúšťadla 1:10. V takto pripravenom extrakte bol zistený obsah celkových polyfenolov 0,18 ± 0,05 mgGAE·ml-1, čo je v prepočte 1,83 ± 0,53 mgGAE·g-1 rastliny a antioxidačná aktivita 148,69 ± 26,92 gTEACml-1. Percento zhášania radikálu ABTS•+ v optimálnom extrakte bolo vypočítané na 30,03 ± 5,44 %. Ďalej bolo v extrakte identifikovaných 27 prchavých aromatických látok, z ktorých najvýznamnejšie boli: -selinén (16,67 %), trans--bergamotén (14,22 %), karyofylén (14,11 %), 3-karén (8,22 %), -kopaén (7,55 %), -terpinén (6,28 %), humulén (5,87 %), kadina-1(10)-4-dién (5,19 %).

Plectranthus amboinicus is a herb that was found to have a lot of bioactive compounds, most of them are polyfenolic compounds. Extraction is neccesary to obtain bioactive compounds and to use them subsequently in food or cosmetic industry. Three methods of extraxtion – maceraction, PHWE and PFE, were used in this study. The best yield of extracted polyfenols was observed by maceration. Maceration was, in the next step, optimized using mathematical statistical method of planned experiment (DOE). The optimal conditions found for extraction were: temperature 60 °C, solvent 40% ethanol, time 90 minutes, solid-solvent ratio 1:10. Total phenolic compunds content in this extract was 0,18 ± 0,05 mgGAE·ml-1, which means 1,83 ± 0,53 mgGAE·g-1 of plant. The antioxidant activity was 148,69 ± 26,92 gTEACml-1. Percentage of radical scavenging activity ABTS•+ was 30,03 ± 5,44 %. Further, 27 of volatile aroma compounds were identified in optimal extract, the most important were: -selinene (16,67 %), trans--bergamotene (14,22 %), caryophyllene (14,11 %), 3-carene (8,22 %), -copaene (7,55 %), -terpinene (6,28 %), humulene (5,87 %), cadina-1(10)-4-diene (5,19 %).
Obtaining and complex charaterization of Plectranthus spp. extracts
Keywords: rýmovník; aromatické látky; antioxidanty; extrakcia; SPME; GC-MS; plánovaný experiment; Plectranthus spp.; aroma compounds; antioxidants; extraction; SPME; GC-MS; DOE