Konstrukce multifunkčního obráběcího centra - Sedlák, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukcí multifunkčního obráběcího soustružnického centra. V teoretické části je popsána historie soustruhů, trendy ve výrobě soustruhů a jednotlivé části stroje. V praktické části je návrh konstrukčního řešení vřetena s polohováním v ose C, protivřetena (včetně pojezdu v ose Z) a revolverové hlavy (včetně pojezdů v ose X a Z). Součástí je také 3-D model celé sestavy soustruhu vymodelovaný v programu Autodesk Inventor 2010.

This master thesis deals with the construction of multi-functional machining centre. The theoretical part describes the history of lathes, trends in production of lathes and individual machine parts. The practical part is the structural design of the spindle with positioning in the C axis, the second spindle (including drive in Z axis) and the turret (including drive in the X and Z axis). A 3-D model of the entire lathe assembly modeled in Autodesk Inventor 2010 is also included.
Design of multi-functional machining centre
Keywords: Multifunkční obráběcí centrum; soustružnické centrum; vřeteno; elektrovřeteno; návrh vedení; návrh kuličkového šroubu.; Multi-functional machining centre; lathe centre; spindle; electric spindle; design of linear motion guide; design of ball screw.