Zesílení ŽB rámové konstrukce - Jelínek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Bakalářská práce se zabývá zesilováním železobetonového sloupu v rámové konstrukci za použití ocelové bandáže, která je tvořena podélnými úhelníky a příčnými pásky. Práce je rozdělena do tří částí. V první části je vybrán nejvhodnější návrhový přístup. Druhá část se věnuje popisu jednotlivých kroků návrhu a posouzení. Uvažuje se s přímým přenosem části zatížení do úhelníků. Dále se předpokládá, že pásky svírají beton, čímž zvětšují jeho deformační charakteristiky. K vyřešení jednoho z nastalých problémů byl použit program ATENA 3D. Ve třetí části je navržený postup aplikován na konkrétní sloup.

This thesis reviews a strengthening of reinforced concrete column in frame structure. The column is strengthened with angles and battens. This work is divided into three parts. In the first part there is chosen an appropriate theoretical model. In the second part there is described every step of the design and the assessment which is based on two assumptions. Angles are expected to carry a part of load directly. Concrete is confined with battens. Therefore we can expect better deformation characteristics. There was also used a program ATENA 3D to elucidate one of the problems. The third part consists of designing and assessment of a particular column.
Strengthening of reinforced concrete frame structure
Keywords: ATENA 3D; ocelová bandáž; pásky; sevřený beton; úhelníky; zesilování; ŽB sloup; angles; ATENA 3D; battens; confined concrete; RC column; steel jacket; strengthening