Návrh a posouzení použití systému upínání pomocí nulového bodu ve výrobě - Soukup, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na návrh systému upínání pomocí nulového bodu v podmínkách kusové výroby. V úvodu je analyzováno zadání a představena společnost SMW Autoblok, s.r.o. (dále SMW Autoblok) která systém dodává. Teoretická část objasňuje základní principy upínání a definuje jednotlivé typy nulových bodů včetně porovnání s ostatními metodami. Systém je rozčleněn dle pohonu a konstrukčního řešení. Dále jsou popsány hlavní komponenty a shrnuty výhody a nevýhody systému. Praktická část popisuje aktuální stav výměny typových dílců a následně analyzuje jejich upínací časy. Následuje návrh inovovaného řešení dle návrhu od SMW Autoblok a zhodnocení jeho přínosů. Byl zjištěn problém, který byl řešen dle tří vhodných návrhů. Závěrečné technicko-ekonomické zhodnocení porovnává jednotlivé možnosti s ohledem na investiční náročnost, bezpečnost a dlouhodobou efektivitu. Nejvhodnějším řešením se ukázala být kombinace AI kamery s vizuální kontrolou pomocí zobrazovací jednotky. Výsledky jsou platné pro konkrétní provozní podmínky a mohou se lišit v jiném výrobním prostředí.

The bachelor thesis focuses on the design of a zero-point clamping system in piece production conditions. In the introduction the assignment is analyzed and the company SMW Autoblok, s.r.o. (hereinafter SMW Autoblok) which supplies the system is introduced. The theoretical part explains the basic principles of clamping and defines the different types of zero points including comparison with other methods. The system is divided according to the drive and design. The main components are described and the advantages and disadvantages of the system are summarised. The practical part describes the current status of the replacement of the type parts and then analyses their clamping times. This is followed by a proposal for an innovative solution according to the design by SMW Autoblok and an evaluation of its benefits. A problem was identified and solved according to three suitable designs. The final techno-economic evaluation compares the different options with regard to investment, safety and long-term efficiency. The most suitable solution was found to be a combination of an AI camera with visual inspection using an imaging unit. The results are valid for specific operating conditions and may be different in various production environments.
Concept and evaluation of the use of a zero-point clamping system in production
Keywords: Upínání; nulový bod; kusová výroba; obrobek; neproduktivní čas stroje; Clamping; zero point; piece production; workpiece; unproductive machine time