Zařízení varovného systému pro udržení vozidla v jízdním pruhu - Fendrich, Vítězslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Tato práce se zabývá návrhem zařízení, které detekuje vybočení vozidla z jízdního pruhu, a to prostřednictvím obrazového signálu kamery. Zařízení je navrženo tak, aby bylo umístitelné na čelní sklo vozidla. Úvodní část práce je věnována zmapování způsobů detekce jízdních pruhů z obrazového signálu. Následně je proveden výběr vhodného zařízení, konkrétně nejnovějšího modelu Raspberry Pi včetně kamerového modulu. Pro zařízení byla navržena a následně prostřednictvím technologie 3D tisku vytvořena vhodná krabička. V další části práce je vybrán, navržen a implementován vhodný algoritmus a dále zvolen rozsah a parametry testovací databáze. Závěrečná část práce obsahuje vyhodnocení úspěšnosti detekce, prostřednictvím pořízené testovací databáze.

This thesis adresses designing a device that detects lane departure of a vehicle via a video feed from a camera module. This device is intended to be attached onto the windshield of the vehicle. The initial part of the thesis will cover the current methods of lane departure detection through a video feed. In the following part the selection of suitable hardware, specifically the latest model of a Raspberry Pi, has been made. Afterwards a suitable container for the aforementioned hardware has been designed and created using a 3D printer. Subsequently an appropriate LDWS algorithm is chosen and designed. In the next part, the range and parameters of a testing database through which the proper functionality of the device will be tested on are chosen. The final part of the thesis contains evaluation of the success rate of detection via the acquired database.
Warning system to keep the vehicle in the lane
Keywords: Cannyho detektor; detekce jízdních pruhů; Houghova transformace; LDWS; Raspberry Pi; Canny edge detector; Hough trasform; lane detection; LDWS; Raspberry Pi