Vektorový grafický editor - Bartoněk, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Cílem této diplomové práce je navrhnout jednoduchý, ale přitom výkonný vektorový grafický editor. Rešeršní část práce se věnuje problematice počítačové grafiky, její historii, dělení a jejím základním pojmům. Dále je v této části rozebrána rastrová a vektorová grafika a v neposlední řadě jsou zde uvedeny a popsány nejpoužívanější vektorové grafické editory. Samotný vektorový grafický editor je naprogramován v jazyce Python s využitím knihovny PyQt5. Zhodnocení výsledku práce je uvedeno v závěru.

The aim of this diploma thesis is to design a simple, yet powerful vector graphics editor. The research part of the thesis deals with the issue of computer graphics, its history, the division, and its basics concepts. Furthermore, this section discusses raster and vector graphics and last but not least, it lists and describes the most popular vector graphics editors. The vector graphics editor itself is programmed in Python using the PyQt5 library. Finally, the conclusion reviews and evaluates the work and its results.
Vector graphic editor
Keywords: počítačová grafika; vektorové grafické editory; programovací jazyk Python; knihovna PyQt5; computer graphics; graphics vector editors; programming language Python; PyQt5 library