Návrh pohonu prototypu pro Shell Eco-marathon - Skácelík, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
V bakalářské práci je řešeno pohonné ústrojí soutěžního vozu. V úvodu jsou shrnuta pravidla soutěže. Dále jsou řešeny jízdní odpory a varianty pohonného ústrojí vozidla, jehož hlavním cílem je dosáhnout nízké spotřeby. Řešení je zaměřeno na koncept řazení rychlostí v planetovém náboji v kombinaci s užitím synchronního řemenového převodu. V konstrukci je k pohonu použit motor Honda GX25 s odstředivou spojkou a rozměr hnaného kola je 20". Řešení je znázorněno ve výkresu sestavení.

In the bachelor thesis, the drivetrain design of the racing car is solved and described. The competition rules are summarized in the introduction. Then the driving resistances and drivetrain design variants are evaluated, which main objective is to achieve low fuel consumption. The solution is focused on the concept of a planetary gear-shifting hub, in combination with the synchronous belt drive. The Honda GX25 engine with a centrifugal clutch and the driven wheel dimension of 20” is used to drive the design. The design solution is shown at the assembly drawing.
Proposal of driveline of prototype for Shell Eco-marathon
Keywords: Jízdní odpory; Honda GX25; Shell Eco-marathon; zavěšení motoru; planetový převod; synchronní řemenový převod; spotřeba paliva; driving resistance; Honda GX25; Shell Eco-marathon; engine suspension; hub gear; synchronous belts transmission; fuel consumption