Distribuovaný informační systém založený na sémantických technologiích - Havlena, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací distribuovaného informačního systému, jehož distribuce dat je založena na sémantických technologiích. Jsou v ní rozebírány technologie sémantického webu se zaměřením na výměnu informací mezi informačními systémy a s tím související pojmy, zejména ontologie, ontologické jazyky a technologie RDF. Dále je v práci popsán návrh vlastní ontologie, pomocí níž jsou data předávaná mezi systémy popsána, a technologie použité pro implementaci distribuovaného informačního systému. Nejvýznamnějšími z nich jsou JavaServer Faces a Sesame.

This master's thesis deals with the design of a distributed information system, where the data distribution is based on semantic technologies. The project analyzes the semantic web technologies with the focus on information exchange between information systems and the related terms, mainly ontologies, ontology languages and the Resource description framework. Furthermore, there is described a proposal an ontology which is used to describe the data exchanged between the systems and the technologies used to implement distributed information system. The most important of them are Java Server Faces and Sesame.
Distributed Information System Based on Semantic Technology
Keywords: Distribuovaný informační systém; sémantické technologie; sémantické weby; ontologie; ontologické jazyky; RDF; OWL; JavaServer Faces; Sesame.; Distributed information system; semantic technology; semantic web; ontology; ontology language; RDF; OWL; JavaServer Faces; Sesame.