Speciálně pedagogické centrum - Gilbert, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Cílem mé diplomové práce je návrh novostavby Speciálně pedagogického centra s téměř nulovou spotřebou energie. Projekt se skládá ze tří hlavních částí. Objekt je navržen se zelenou plochou střechou s nosnou částí tvořenou předpjatými stropními panely. Zdivo nosných stěn tvoří keramické tvárnice s izolačními deskami z kamenné vlny s podélnými vlákny. Budova je rozdělena na dvě hlavní části spojené spojovací vstupní halou. První část slouží především pro terapeutické místnosti a druhá část pro kanceláře speciálně-pedagogických pracovníků. Objekt dále obsahuje fotovoltaické panely, vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla a akumulační nádrž na dešťovou vodu s možností využití dešťové vody ke splachování. Další část diplomové projektu se zabývá posouzením životního cyklu konstrukce (LCA), kde předmětem posuzování jsou různé typy podlahových konstrukcí.

The aim of my master's project is to design a new building of a Special education centre with nearly zero energy consumption. The project consists of three main parts. The building is designed with a green flat roof with a load-bearing part formed by prestressed ceiling panels. The load-bearing wall masonry consists of ceramic blocks with stone wool insulation panels with longitudinal fibres. The building is divided into two main parts connected by a connecting entrance hall. First department is used mainly for therapy rooms and the other department for the offices of special pedagogical staff. The building also contains photovoltaic panels, air-handling units with heat recovery and a rainwater storage reservoir with the possibility of using rainwater for flushing. The next part of the master's project deals with the assessment of the life cycle of the structure (LCA), where the subject of assessment are various types of floor structures.
Special education centre
Keywords: Speciálně pedagogické centrum; novostavba; vegetační střecha; předpjaté stropní panely; zateplení z kamenné vlny; rekuperace tepla; fotovoltaické panely; Special education center; new building; green flat roof; prestressed ceiling panels; stone wool insulation; heat recovery; photovoltaic panels