Optimalizace návrhu zobrazovacího spektrometru s transmisní mřížkou - Kleštinec, Róbert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Táto práca sa zameriava na optimalizáciu návrhu optického zobrazovacieho spektrometru s transmisnou difrakčnou mriežkou určeného na spektrometriu laserom budeného plazmatu. V teoretickej časti popisuje spektrometriu a bližšie potom LIBS metódy. Výsledkom práce je porovnanie spektrometru pred a po optimalizácií.

This work focuses on optimalization of a design of an optical imaging spectrometer with transmision difraction grating inteted for laser induced breakdown spectrometry. In teorithical part it describes spectrometry and then closely LIBS. Result of the wok is comparison of a spectrometer before and after optimalization.
Optimization of transmission grating spectrometer design
Keywords: Spektrometer; Spekrtometria; Optický zobrazovací spektrometer; Transmisná mriežka; LIBS; Spectrometer; Spectrometry; Optical imaging spectrometer; Trasnmission grating; LIBS