Výroba držáku vstřikovací trysky - Štys, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce předkládá návrh postupu výroby upínací matice pomocí protlačování za studena. Matice, vyrobená z materiálu ČSN 12 050, slouží k upnutí vstřikovací trysky ke vstřikovacímu ústrojí. Dále jsou zpracovány varianty výroby, z nichž byla vybrána varianta B, u které jako polotovar byla zvolena tyč o průměru 24 mm s tolerancí f9 od firmy Ferona a. s. Pro tuto variantu byly vyhotoveny výpočty procesních parametrů, na jejichž základě byl vybrán postupový tvářecí automat TPD 630 se jmenovitou sílou 6 000 kN. Pro zvolený stroj byly navrženy nástroje pro jednotlivé tvářecí operace, jejichž geometrie je uvedena ve výkresové dokumentaci. Na základě technicko-ekonomického zhodnocení byla stanovena výsledná cena tvářené součásti na 18,48 Kč.

This paper presents a design of the production process for the clamping nut by cold extrusion. The nut, which is made of material ČSN 12 050, is used to clamp the injection nozzle to the injection system. Subsequently different variants of production were processed, from which the variant B was chosen. For slug a rod with diameter size of 24 mm with toleration f9 made by the company Ferona a. s was chosen. Calculations of process parameters were made for this variant. Based on the parameters the automatic forming machine TPD 630 with nominal force of 6 000 kN was chosen. For the selected machine, operational tools were designed for each forming operation, whose geometry is shown in the drawing documentation. Based on the technical and economical evaluation, the final price of the formed part was set at CZK 18,48.
Productin of injector holder
Keywords: protlačování; upínací matice; ocel ČSN 12 050; postupový tvářecí automat; extrusion; clamping nut; steel ČSN 12 050; automatic forming machine