Obecné řešení ztrát klikového mechanismu - Honc, Robert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Diplomová práce se zabývá popisem tření v klikovém mechanismu a uvádí a popisuje možnosti experimentálního zjišťování třecích ztrát klikového mechanismu a možnosti výpočetního řešení třecích ztrát klikového mechanismu. Hlavním tématem je tvorba programového zpracování zvolených výpočetních řešení, které umožní výpočet třecích ztrát klikového mechanismu. Diplomová práce popisuje zvolené výpočetní metody a následnou tvorbu programu. Po aplikaci programu na zvolený spalovací motor vyhodnocuje výsledky a vyvozuje z nich závěry o funkčnosti programu.

Master’s thesis deals with the description of cranktrain friction and presents and describes experimental cranktrain friction loss evaluations and computational cranktrain friction loss evaluations. The main problem is the creating software solution of selected computational friction loss evaluations that leads to calculation of cranktrain friction losses. Master’s thesis describes chosen computational friction loss methods and the subsequent creation of the software solution. After application on chosen internal combustion engine, it evaluates the results and draws conclusions about functionality of the software solution.
General Solution of Cranktrain Mechanical Losses
Keywords: klikový mechanismus; píst; pístní kroužky; kluzná ložiska; tření; třecí ztráty; cranktrain; piston; piston rings; slide bearings; friction; friction losses