Bezpečnost obráběcích strojů - Smetana, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Diplomová práce se zabývá bezpečností obráběcích strojů, v rešeršní části pojednává o legislativních požadavcích Evropské Unie a České republiky. Jsou zde uvedeny a popsány základní právní předpisy, kterými se výrobci strojního zařízení musí řídit. Druhá část práce se zabývá bezpečností frézovacího centra. Frézovací centrum je zde rozebráno na komponenty a z nich jsou pak sestaveny jednotlivé blokové diagramy. Je zde provedena identifikace možných nebezpečí pro jednotlivé komponenty a rozebrány jednotlivé bezpečnostní požadavky. Na základě toho byly utříděny informace a zpracovány požadavkové listy pro konstrukci frézovacího centra.

This Master’s thesis concerns about the safety of machinery, in the literary research part you can find information about the law system and requirements of European Union and Czech Republic. There is a description of the legal enactments, which the manufacturers of machinery needs to follow. Second part of this thesis is about the safety of a milling center. The milling center is analyzed here, you can find here the description of its components. The milling center was then described with the help of block diagrams. For each component from the block diagram you can find here a list of dangerous situations which can occur and also a list of safety precautions for each situation. Based on these information the list of requirements for the milling center was made.
Machine tools safety
Keywords: obráběcí stroj; bezpečnost obráběcího stroje; blokový diagram; legislativní požadavky; EU posouzení shody; harmonizované normy; machinery; safety of machinery; block diagram; law requirements; EU conformity assessment; harmonized standards