Modelování a simulace vektorového řízení EC motorů v prostředí Simulink - Hořava, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Hlavním cílem této práce je vytvoření modelu elektricky komutovaného motoru s aplikací vektorového řízení v prostředí Matlab – Simulink. Úvodní teoretická část dokumentu je věnována fyzické konstrukci EC motorů. V dalším textu jsou pak popsány nejčastější způsoby řízení, jmenovitě se jedná o skalární řízení, přímé řízení momentu a vektorové řízení. Závěr práce obsahuje popis a rozbor jednotlivých částí vytvořeného modelu konkrétního EC motoru s vektorovým řízením a vyhodnocení výsledků.

The main goal of my work is the electrically commutated motor with the vector control’s application in the environment of Matlab – Simulink. The theoretical preamble of this document is dedicated to the physical construction of the EC motors. The most common methods are described in the following text – namely it is scalar control, direct torque control and vector control. The conclusion of this work includes the description and analyse of the single parts of a created model of concrete EC motor with the vector control, and simulations results’ evaluation.
Modeling and simulation of EC motor vector control in Simulink environment
Keywords: elektricky komutovaný motor; EC; BLDC; permanentní magnety; skalární řízení; vektorové řízení; přímé řízení momentu; DTC; electrically commutated motor; EC; BLDC; permanent magnets; scalar control; vector control; direct torque control; DTC