Akcelerované testy životnosti leteckého elektromechanického aktuátoru - Fritscher, Matyáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na dlouhodobé zkoušky životnosti elektromechanických aktuátorů (EMA) v letectví. Vznikla ve spolupráci se společností Honeywell International, s.r.o. Vzhledem k současnému trendu nahrazování hydraulické aktuace elektromechanickou je nezbytné vyvinout nové postupy pro zkoušení a certifikaci těchto zařízení. Provedená rešerše poskytuje přehled norem a standardů relevantních pro vývoj akcelerovaných zkoušek EMA. Práce také popisuje konkrétní provedení zkoušky životnosti EMA a analýzu získaných výsledků. Jsou zde uvedeny dva klíčové parametry ovlivňující výkon a životnost EMA a identifikovány související konstrukční uzly. Je zde i navrženo několik možných úprav na základě dosavadních výsledků. Poté práce předkládá koncepční návrhy na urychlení obdobných zkoušek EMA. Výstupy této práce mohou být užitečnými pro návrh budoucích akcelerovaných zkoušek EMA, a tak přispět k snížení nákladů a času spojených s jejich vývojem a nasazením na trh.

This diploma thesis, created in cooperation with Honeywell International, s.r.o., focuses on long-term durability testing of electromechanical actuators (EMA) for aerospace applications. Due to the current trend of replacing hydraulic actuation with electromechanical actuation, it is necessary to develop new procedures for the testing and certification of these devices. The research conducted provides an overview of the standards relevant to the development of accelerated EMA testing. The work also describes a specific EMA long term life test and analyzes the results obtained. Two key parameters affecting EMA performance and lifetime are presented and the associated actuator components are identified. Several possible modifications based on current results are also suggested. Finally, the thesis presents conceptual proposals for accelerating similar EMA tests. The results of this thesis can provide useful input for the design of future accelerated EMA tests, thereby helping to reduce the cost and time associated with their development and market introduction.
Accelerated endurance testing of electromechanical airplane actuator
Keywords: elektromechanické aktuátory; EMA; More Electric Aircraft; dlouhodobé zkoušky životnosti; akcelerované testy; zrychlené zkoušky; ALT; CALT; power-by-wire; fly-by-wire; electromechanical actuators; EMA; More Electric Aircraft; long-term durability testing; accelerated testing; ALT; CALT; power-by-wire; fly-by-wire