Kalibrační fantomy pro zobrazovací systémy pomocí 3D tisku - Fasura, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou kalibračních fantomů pro zobrazovací systémy pomocí 3D tisku. Jsou zde přiblíženy metody kalibračních metod podle doporučení od státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a kalibrační fantomy používané na pracovištích FN Brno. Dále základní teorie 3D tisku, používané technologie, úprava modelu ve sliceru, nastavování parametrů pro následný tisk. Kalibrační fantomy jsou namodelovány v programu Fusion 360 a následně vytisknuty na tiskárně Original Prusa i3 MK3S+ s upgradem MMU2S. Následně jsou kalibrační fantomy testovány na systémech výpočetní tomografie. Výsledky jsou porovnány s dostupnými fantomy na daném pracovišti.

This bachelor thesis deals with the production of calibration phantoms for imaging systems using 3D printing. It presents the calibration methods according to the recommendations of the state Office for Nuclear Safety (SÚJB) and the calibration phantoms used at the Brno University Hospital. Furthermore, the basic theory of 3D printing, the technologies used, modification of the model in the slicer, setting parameters for subsequent printing. Calibration phantoms are modelled in Fusion 360 and then printed on Original Prusa i3 MK3S+ printer with MMU2S upgrade. Subsequently, the calibration phantoms are tested on computed tomography. The results are compared with the available phantoms at the department.
3D-printed calibration phantoms for imaging systems
Keywords: 3D tisk; zobrazovací systémy; kalibrace; kalibrační fantomy; 3D printing; CT; imaging; Molecular imaging; calibration; calibration phantoms