Návrh výroby těsnící desky - Hanáčková, Pavlína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Těsnící deska, která je součástí předního válce kombajnu, je nerotační, ale souměrný dílec. Bude zhotovena z oceli 11 321 ve výrobní sérii 1 000 kusů ročně s pravidelnou opakovatelností po dobu deseti let. Bude vyrobena kombinací pěti na sebe navazujících kroků, jako je zhotovení polotovaru, vytažení součásti, výroba otvorů a úprava tvaru příruby, přivaření matic a nakonec proběhne povrchová úprava. Z daných kroků bude práce zaměřena na výrobu výtažku pomocí hlubokého tažení. Pomocí výpočtů bylo určeno, že díl bude zhotoven na jednu tažnou operaci, pro kterou vyšla síla Fc = 246 kN a tažná práce At = 4,7 kJ. Na základě provedených technologických výpočtů byl zkonstruován tažný nástroj a zvolen vhodný lis PO 250.

The sealing plate, which is part of the front cylinder of a combine harvester, is a non-rotating but symmetrical component. It will be manufactured from steel grade 11 321 in a production series of 1 000 units per year, with regular repeatability over a period of ten years. The production will involve a combination of five consecutive steps, including the production of the semi-finished blank, deep drawing of the component, creation of holes and the outer shape, attachment of nuts, and finally surface finishing. Out of these steps, the focus of the work is on the production of the drawn part using the deep drawing process. Based on calculations, it was determined that the part can be formed in a single drawing operation, for which the required force is Fc = 246 kN and the drawing work is At = 4,7 kJ. Based on these values, a suitable tool was designed and the PO 250 drawing press was selected.
Design of production of the sealing plate
Keywords: Hluboké tažení; těsnící deska; ocel 11 321; výtažek; hydraulický tažný lis PO 250.; Deep drawing; sealing plate; steel grade 11 321; drawn part; hydraulic drawing press PO 250.