Výroba odlitků s využitím metod Rapid prototyping - Baránek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Práce je zaměřena na výrobu odlitku zdobeného stojanu za využití rapid prototyping metod postupem reverzního inženýrství. V práci je nejprve provedena literární rešerše pojednávající o vybraných aditivních technologiích využitelných pro výrobu slévárenských modelů nebo forem. Následně jsou v práci popsány základy technologie 3D skenování. Experimentální část práce popisuje postup výroby odlitků. Předloha byla nejprve digitalizována pomocí ručního skeneru, získaná data byla dle potřeby upravena a sloužila jako vstup pro 3D tisk trvalých slévárenských modelů. Jejich výroba proběhla na FDM 3D tiskárně PRUSA MK3S z materiálu PLA. Modely byly následně zaformovány do netrvalých pískových forem. Výsledné odlitky byly vyrobeny z litiny s lupínkovým grafitem.

The work is focused on the production of a decorated stand casting using rapid prototyping and reverse engineering methods. The thesis first performs a literature search dealing with selected additive technologies usable for the production of foundry patterns or molds. Subsequently, the work describes the basics of 3D scanning technology. The experimental part of the thesis describes the production process of castings. The original was first digitized using a hand-held scanner, the obtained data were modified as needed and served as an input for 3D printing of permanent foundry patterns. Their production took place on a FDM 3D printer PRUSA MK3S and they were made of PLA material. The models were then formed into sand molds. The resulting castings were made of grey cast iron.
Production of castings using Rapid prototyping
Keywords: odlitek; rapid prototyping; 3D skenování; reverzní inženýrství; 3D tisk; casting; rapid prototyping; 3D scanning; reverse engineering; 3D print