Dvouválcový zážehový motor s excentrickým klikovým mechanismem pro osobní vozidla - Freisleben, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá silami v klikovém mechanismu. Cílem této práce je najít vhodnou hodnotu excentricity klikového mechanismu, která bude mít příznivý vliv na velikost a průběh sil, které způsobují třecí ztráty v klikovém mechanismu. Dále řeší vyvážení této excentrické jednotky. V poslední části se zabývá návrhem a pevnostní kontrolou klikového hřídele s uvažováním torzních kmitů.

This thesis deals with forces of the crank mechanism. The aim of this work is to find the right value of the eccentricity of the crank mechanism, which will have a positive effect on the size and course of forces that cause friction losses in the crank mechanism. Next solves this balancing eccentric unit. The last part deals with the design and strength check of the crankshaft considering torsional vibration.
Two-cylinder petrol engine with eccentric crank mechanism for passenger vehicles
Keywords: motor; klikový mechanismus; excentrický mechanismus; vyvažování motoru; torzní kmity; motor; crank mechanism; eccentric mechanism; balancing of engine; torsional vibrations