Nové trendy v návrhu datových sítí - Hlavatý, Jindřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj současných datových sítí a vývoj používaných protokolů. V teoretické části jsou rozebírány základní protokoly sítí a jejich postupný vývoj, VLAN sítě a protokol Spanning Tree, protokol MPLS a další. Jsou zde popsány parametry pro návrh nových sítí a používané modely sítí různých velikostí, sítě s novou architekturou, softwarově definované sítě (SDN). Praktická část je zaměřena na laboratorní úlohy pro potřebu výuky studentů. Laboratorní úlohy jsou vždy děleny do několika úkolů. Ty jsou tvořeny tak, aby i studenti neznalí nebo méně znalí dané problematiky dokázali úlohu nakonfigurovat a otestovat.

are used. In the theoretical part I analyse some basic network protocols and their gradual development, VLANs and Spanning Tree Protocol, MPLS protocol and other. There are described parameters for the design of new networks and the models networks and their various are used, the network with a new architecture and a software-defined network (SDN),too. The practical part deals with designed laboratory exercises for teaching students. The laboratory experiments are always divided into several tasks. They are formed even students ignorant or less familiar with the issue could configure and test it.
New trends in data network design
Keywords: LAN; MAN; WAN; VLAN; STP; IPv6; MPLS; L3 přepínaní; IEEE 802.1; TRILL; SDN; LAN; MAN; WAN; VLAN; STP; IPv6; MPLS; L3 switching; IEEE 802.1; TRILL; SDN